Iværksætterrådgivning: Forretningsplan

Når man starter en virksomhed, kan det være en god idé at lave en forretningsplan. En forretningsplan kan hjælpe med at få styr på tanker og idéer, og give et overblik over, hvilken retning man ønsker, at virksomheden skal tage.

Her er nogle ting, som du bør være opmærksom på og beskrive, når du udarbejder din forretningsplan:

1.  Idégrundlag: En beskrivelse af idégrundlaget for din virksomhedsidé. Hvad er essensen af din virksomhed, hvilke behov dækker virksomheden hos dens kunder, og hvordan driver dette indtjeningen.

2.  Personlige ressourcer og mål: Hvad er dit personlige mål med at drive virksomheden, og hvilke personlige, økonomiske og faglige ressourcer har du til rådighed for din virksomhed. Skal der tilføjes eller udvikles nye ressourcer, og hvordan muliggøres dette.

3.  Produkt eller service: Du skal have en klar idé om, hvad du vil sælge, og hvordan det adskiller sig fra dine konkurrenter. Dette vil hjælpe dig med at differentiere din virksomhed og finde en eventuel niche i markedet.

4.  Målgruppe: Du skal have en klar idé om, hvem din målgruppe er, og hvordan du vil nå dem. Dette vil hjælpe dig med at udvikle din markedsføringsstrategi og finde de bedste kanaler til at nå dine kunder.

5.  Markedsundersøgelse: Det er vigtigt at undersøge markedet, inden du starter din virksomhed. Du skal finde ud af, hvem dine kunder er, hvad de vil have, og hvordan du kan levere det til dem.

6.  Konkurrentanalyse: Du skal også undersøge dine konkurrenter og finde ud af, hvad de gør godt, og hvad de gør dårligt.

7.  Produktion: Her skal du beskrive, hvorledes produktet bliver produceret, og om det kræver særlige maskiner, eller der er underleverandører involveret i processen. Er der særlige forhold, der skal tages hensyn til f.eks. i forhold til bæredygtighed mv.

8.  Budgetter: Her beskriver du overordnet forventningerne til indtægter, udgifter, resultat og likviditetsbehov. Dette er en kort gengivelse af tallene fra de underliggende drifts-, balance og likviditetsbudgetter.

9.  Finansiering: Du skal have en klar idé om, hvor mange penge du har brug for til at starte din virksomhed, og hvordan du vil skaffe dem.

Forretningsplanen anvendes efterfølgende som arbejdsværktøj, da den er grundlaget for de beslutninger, du træffer i din virksomhed og giver et grundlag og forståelse for din budgetudarbejdelse og dit finansieringsbehov. Forretningsplanen fremsendes som følge heraf normalt også til de finansielle samarbejdspartnere, således de kan få et indblik i virksomheden og hvad der er dennes fundament.

Der er mange nye ting, du skal have med i overvejelserne, inden du starter egen virksomhed. Vi har samlet de vigtigste informationer i publikationen her>>

 

Du er naturligvis velkommen til at kontakte vores revisorer med speciale i iværksætteri, såfremt du måtte have spørgsmål til opstart af virksomhed, valg af virksomhedsform, finansiering og budgettering, regnskabsudarbejdelse m.m. Du finder deres kontaktinformationer her>>