Berlingske bragte for nyligt en artikel om HR-medarbejderen Ditte som pga. aktieløn er endt med en stor skatteregning, hun ikke kan betale. Aktieløn er de seneste år blevet mere og mere populært, og flere virksomheder tilbyder medarbejdere aktieløn. Medarbejderne bør dog være opmærksomme på skattereglerne om aktieløn, for at undgå at havne i samme skatteklemme som Ditte.
Aktieløn er grundlæggende et alternativ til den klassiske kontantløn, hvor medarbejdere i stedet for at modtage penge i løn, modtager aktier i virksomheden. Aktierne kan enten gives gratis til medarbejderne, eller medarbejderne kan få en ret til at købe aktierne til en billigere pris end markedsprisen.
Som udgangspunkt beskattes aktieløn ligesom kontanter, dvs. lønbeskatning på det tidspunkt, hvor man modtager lønnen, eller i forbindelse med aktieløn på det tidspunkt, hvor man indirekte modtager en løn, fordi man enten får aktier gratis eller kan købe dem væsentligt billigere. Forskellen på kontantløn og aktieløn er dog likviditeten. Når man får kontantløn, får man faktiske kontanter i hånden, som man kan betale skatteregningen med. Får man derimod aktieløn, kan man ikke betale skatteregningen med aktierne og skal i stedet finde midler til skatteregningen andet sted.
Derudover er den skattebetaling, som aktielønnen udløser uden hensyntagen til, hvordan prisen på aktien efterfølgende udvikler sig. Hvis aktien har en høj markedsværdi på det tidspunkt, hvor man får aktien eller køber den billigt, vil dette udløse en stor skat, og hvis aktien efterfølgende taber værdi, står man – som Ditte – med en stor skatteregning, som slet ikke afspejler den nu lave værdi af aktien.
Som medarbejder bør man derfor – inden man takker ja til aktieløn – overveje, hvad det egentlig er, man indtræder i. For som med al anden aktieinvestering, er der en risiko for tab. Som medarbejder kan man dog selv tage visse forhåndsregler for at mindske denne risiko. Man kan fx sælge aktien lige efter, man har modtaget den, da man på den måde får likviditet til skattebetalingen og ikke risikerer, at aktien senere falder i værdi. Omvendt får man heller ikke mulighed for at være en del af en potentiel stigning i aktiens værdi.
Sælger man som medarbejder først aktien, når den er faldet i værdi, vil man realisere et aktietab. Dette aktietab kan, hvis der er tale om unoterede aktier, modregnes i skatten på anden indkomst. Er der tale om et tab på børsnoterede aktier, kan tabet kun modregnes i anden aktiegevinst på børsnoterede aktier.
Som virksomhed kan man overveje, om den aktieløn medarbejderne tildeles i stedet skal omfattes af det særlige regelsæt omtalt som ”7P”. I dette tilfælde, vil medarbejderne altid have likviditet til skattebetalingen og skattebetalingen tager også i højere grad højde for aktiens værdiudvikling.
Redmark rådgiver både virksomheder og medarbejdere om aktieløn. Har du spørgsmål til din situation, er du velkommen til at kontakte Senior Tax Manager Pernille Juul Hansen på pjh@redmark.dk.
I de følgende publikationer kan du også finde yderligere nyttig information om aktieløn:
Medarbejderaktier
Sådan beskattes aktieløn
Lønpakker og aktiebaseret incitamentsprogrammer
Tiltrækning og fastholdelse af attraktive medarbejder