2. september 2019

Datatilsynet har truffet en interessant afgørelse vedr. kravet om kryptering af emails

Sagen drejende sig om et inkassofirma, der havde sendt fortrolige oplysninger til en borger som ukrypteret email. Borgeren klagede over dette til Datatilsynet.

Sagen drejende sig om et inkassofirma, der havde sendt fortrolige oplysninger til en borger som ukrypteret email. Borgeren klagede over dette til Datatilsynet.

Ikke overraskende siger afgørelsen, at der kræves kryptering og minimum på transportlaget (TLS-kryptering). Det overraskende er at Datatilsynet godkendte, at TLS krypteringen ikke var opsat som tvungen kryptering (Forced), men udtaler, at tvungen kryptering kun er en anbefaling. Væsentlig, i den konkrete afgørelse, var dog også, at virksomheden havde foretaget en vurdering af, om den ikke-tvungne kryptering var passende efter forholdene, og at virksomheden havde fundet det tilstrækkeligt.

Sender din virksomhed fortrolige oplysninger pr. email (f.eks. personnumre, økonomiske oplysninger, som f.eks. lønsedler, fakturaer osv.), er det vigtigt, at disse er krypteret. Krypteringen skal minimum ske under emailens transport på internettet mellem afsender og modtagers mailservere. Herudover anbefales det, at man sikrer at denne kryptering ikke kan fraviges.

Stort set alle emailservere er i dag opsat til at sende mails krypteret med TLS kryptering, men det sker ud fra en frivillig tilgang (opportunistisk), hvilket betyder, at understøtter modtagerens emailserver ikke TLS kryptering, så sendes emailen ukrypteret, og dermed usikkert. Datatilsynet anbefaler, at emailserveren sættes op til at anvende tvungen (forced) TLS kryptering. Dermed vil en email ikke blive sendt, hvis modtagerens emailserver ikke understøtter TLS kryptering.

Datatilsynets afgørelse kan læses her: https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2019/jul/ny-afgoerelse-klage-over-manglende-kryptering/

Vil du vide mere om kryptering af emails eller Persondatafordningen så kontakt din revisor hos Redmark, der kan sætte dig i kontakt med vore eksperter på området.

 

Tak for din tilmelding

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev, og du vil løbende modtage relevante nyheder om regnskab,revision, skat, moms, afgifter og økonomi generelt. Herudover vil du modtage løbende nyheder om Redmark.

Læs mere om Redmark på vores hjemmeside, og husk på, at du altid er velkommen til at kontakte os.

icon-close